Epifiz

Bir leblebi  büyüklüğünde olan epifiz, hipofiz bezimizin arkasında küçük bir oyuğun içindedir. Buradan  gündüz ve gece döngümüzü kontrol eden ve bedenin günlük ritmini düzenleyen melatonin (hormon) salgılanır. Melatonin, triptofan isimli amino asitten elde edilir. Vücudun su dengesinin ve kan basıncının kontrol ve diğer bezlerin (tiroit, böbreküstü bezi…) çalışmasını kontrol eder. Dokuz yaşından sonra işlevini kaybetmeye başlar. Melatonin’den başka pinolin ve dimetiltriptamin (DMT) hormonları da salgılanır. Dimetiltriptamin çok ilginç bir hormon, Şamanlarda ayahuasca denilen bir iksirin yapımında kullanılıyor. Hormonu ise bitkilerden elde ediyorlar. Ayrıca epifiz bezinin deniz seviyesinde çok az, yükseklere çıktıkça ise çok fazla hormon salgıladığı bilimsel olarak da kabul edilmiş, eski birçok insan tarafından bunun bilinmesi ve bu yüzden  tüm ibadethaneler  yükseğe yapılmış. (İbadethanelerin yükseğe yapılması matematiksel olarak tanrıya yakın olmaktan çok bu hormonun da yardımıyla üst bilinçlerle daha fazla iletişimde bulunmak olduğu düşünülmekte) Dinlerde geçen dağa çıkma ritüelleri, gece karanlığında ibadet melatonin salgılanması ile bağlantılı gözükmekte. Gece çalışanların kanser olma oranı yüksekken körlerin kanser olmamaları melatonine bağlı olabilir.

Diğer bir ilginç konu ise epifizin kozalağa benzemesi ve neredeyse tüm dinlerde kozalak sembolünün olması. Epifiz yaşlandıkça , özellikle günümüz modern dünyasında kireçleniyor ve işlevini yitirmeye başlıyor. Bunun en büyük sorumlusu olan kimyasal maddelerden biri de florür ve tabii ki sularımızdaki kireç. Ama bir numara florür ya da florüd. Bunun da insanın farkındalığını arttırmasını tökezletmek için bilinçli olarak koyulan engellerden biri olduğu komplo teorilerinden biri.

Epifiz bezinin fonksiyonunu ve enerjisini geliştirmek, arttırmak aslında çok önemlidir çünkü bu bez bedenin fiziksel tüm sistemini etkilediği gibi psişik anlamda farkındalığımızı, bilinçlilik halimizi ve yaşam deneyimlerimizi genişletecek ya da sınırlayacak bir potansiyele sahiptir.

Güneş epifiz için çok önemlidir ; gözler, cilt, saçlar, burun kılları ve kulaklar vasıtası ile alınıp sindirilebilir ve aslında her gün en az 30 dakika alınması gerekir. Epifizi tamamen aktif hale getirmek için güneşin gözbebekleri vasıtası ile alınması en iyisidir.

Denizde yetişmiş ve güneşte kurutulmuş sebzeler çok yüksek oranda D vitamini, B vitamini ailesindeki vitaminlerin çoğunu ve iyot içerirler.  Deniz yosunları, kombu,
arame, wakame, dulse, nori (Japon mutfağı). Kalın yapraklı; kara lanana, şalgam yaprağı, hardal otu, Çin lahanası vs. yeşil bitkiler epifiz bezi için çok besleyicidir çünkü bu bez bitkilerin yeşil renginin verdiği özelliklerini alır ve bedenin iyice beslenmesi için gerekli yerlere dağıtır.

Yüksek oranda cıva içeren balıklar, karbon bazlı içecekler, sudaki flor, diş macunları ve dumana maruz kalmamız epifiz bezini olumsuz yönde etkiler ve düzgün çalışmasını engelleyebilir. Et yediğimizde o hayvanın DNA’sını da sindirmiş oluruz, dolayısı ile hayvanın olumlu, olumsuz deneyimlerini de alırız. Bu da epifiz bezinin bireyin psişik mavikopya farkındalığının sürdürülebilirliğini engelleyebilir.

Uygun gıdalar epifiz bezimizi olumlu yönde etkileyebilir ve daha fazla çiğ gıda tüketerek, vejeteryan beslenerek, evimizin havasını ozon makinesi ile temiz tutarak ve temiz su içerek de epifiz bezimizi aktif hale getirebiliriz.
Epifiz bezinin psişik farkındalığı artırmak için güneş kadar serotonin hormonuna da ihtiyacı vardır. Serotonin de beyin uykudayken üretilen bir hormondur, dolayısı ile karanlık bir odada uyumanın da epifiz bezi için çok besleyici olacağını söyleyebiliriz. Serotonin üreten gıdalar ise badem, muz, acı biber, pirinç, patates ve börülcedir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: