BEYİN AKORTlanabilirmi?

Titreşim zamana bağlı olarak gözlendiğinde ortaya frekans çıkar. Bu bize titreşime sahip herşeyin frekansı olduğunu söyler. Yani yaşama dair bildiğimiz herşeyin bir frekansı vardır. Bunun yanında güç, yoğunluk, basınç gibi özelliklerle durum belirlenir. Birbirine yakın frekanslardan yoğunluğu, gücü düşük olan yüksek olana doğru sapma gösterir. Bu bir akort yapma durumudur. Müzik enstrumanlarında akort yaparken daha önceden belirlenmiş frekansları esas alıp onlara göre düzenlemeler yaparız. Daha önceden insanlar tarafından belirlenmiş frekanslar esastır. Ancak yaşamın içinde bizler için uyumlandığımız frekansların doğruluğu tartışmalıdır. Mesela uyuyan birinin yanında bizlerin de uykusu gelebilir ya da uyuyanı uyandırabiliriz. Bu freakansların çarpışmasıdır ve güçlü olan kazanır. Yani akort güçlü, geniş, baskın, yoğun olan frekansa göre yapılır.

İnsan beyninde dört frekans belirlenmiştir.

*Delta (0.1 –3 Hz)
En düşük frekanslar deltadır. 4 Hz’den düşüktür ve derin uykuda görülür. Bazı anormal süreçlerde aynı zamanda “empati hali” hissedildiğinde delta dalgaları bilinçaltı düşünceyi yansıtır. 1 yaşa kadar olan bebeklerde dominant ritimdir ve uykunun 3. ve 4. evresinde bulunur.
Amplitude (genlik, genişlik) en yüksek ve en yavaş dalgadır. Fiziksel dünyadaki farkındalığımızı azaltmak için delta dalgalarını arttırırız. Aynı zamanda bilinçaltı düşüncelerimize delta dalgaları vasıtasıyla ulaşırız. Burada dalganın yavaştan durağana  olması ile fizikselden bütünsele bir yol olduğu düşünebilinir. Ortak bilinç bağlantısı ve varlığın kapladığı alanı genişletmek için bu kapıdan geçilir.
Fizikselde performans arttırmak isteyenler delta dalgalarını azaltır ve yüksek odaklanma ve peak performans (yüksek performans) elde edilir.

*Theta (4-8 Hz)

Diğer bir beyin dalgası da thetadır. Theta 3.5 – 7.5 Hz arasında faaliyet gösterir ve “yavaş” aktivite olarak sınıflanır. Yaratıcılık, sezgi, hayal kurma, fantezi kurma ve hatıralar, duygular, heyecan uyandıran olaylar için bir çeşit mahzen gibidir. Bu dalga bütünselden fiziki hale geçiş kapısı olduğundan varlık kendindeki bütünselliği görebilir. Tekrardan yaratım için gerekli olan tüm sinirlerin birbiri ile iletişimi bu dalga boyunda gerçekleşir. Ancak kendini sadece fiziksel kabul eden varlıklar için zarar vericidir. Çünkü varlığı zannettirir.
Theta dalgaları içe dönük odaklanma, meditasyon, dua ve ruhani farkındalık sırasında kuvvetlidir. Uyanık olma ve uyku arasındaki durumu yansıtır. Bilinçaltıyla ilgilidir. Uyanık haldeki yetişkinler için anormal ama uyku sırasında olması normaldir. Theta’nın hippocampal ve limbik sistem bölgesindeki aktiviteyi yansıttığına inanılır.

*Alpha (8-12 Hz)
Alpha dalgaları 7.5 ve 13 Hz arasındadır. Alpha dalgalarının can alıcı noktası 10 Hz civarındadır. Sağlıklı alpha üretimi, zihinsel beceriyi arttırır, zihinsel ahenge yardımcı olur, rahatlama duygusunu arttırır. Bu durumda elinizdeki herhangi bir işi başarmak için hızlı ve etkili hareket edebilirsiniz. Alpha hakim olduğu zaman kişiler kendilerini rahat ve sakin hissederler. Alpha bilinç ile bilinçaltı arasında köprü gibidir. Gevşemiş, rahatlamış normal insanlarda görülen başlıca ritimdir. Hayatımızın büyük bir kısmında, özellikle 13 yaştan sonra mevcuttur. Fiziksel halimizi anlamak için Alpha dalgası şarttır.

*Beta (12 Hz üstünde)

Beta aktivitesi hızlı bir aktivitedir. 14 ve üstü frekanstadır. Eş zamanlı olmayan aktif beyin dokusunu yansıtır. Simetrik dağılımda genellikle her iki tarafta görülür, önde daha fazladır. (frontal) Kortikal hasarda kaybolabilir ya da azalabilir. Genellikle normal ritimdedir. Dışsal ve içsel uyarıcılara duyarlılık veya kaygılı olma durumunda veya gözler açıkken dominant ritimdir. Gözlerimiz açıkken, dinlerken, düşünürken, analitik bir problem çözerken, karar verme veya yargıya varma durumunda, etrafımızda olan biten bilgiyi işleme sırasında aktiftir.

Peki bu durumda soru şu; ” Bu dalgaları kontrol edebilirmiyiz? ”                                   cevap ……                                                                                                                                                  tabi ki evet ve zaten birçoklarımız bunu kullanıyor.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: